Tuin bestraten kosten

Linsta 23 februari 2021
Delen:

Wil je je tuin bestraten maar heb je daar zelf momenteel niet de tijd of gelegenheid voor? Dan ben je vast benieuwd naar de kosten van het uitbesteden van de werkzaamheden om je tuin te bestraten. Waar bestaan de kosten voor de tuinbestrating zoal uit? Lees gauw verder en ontdek het zelf.

Stratenmaker legt tuinbestrating en klinkers.

Wat kost nu een tuin bestrating?

Elke tuin, elk tuinontwerp en elk ‘bestratingsplan’ is weer anders. De effectieve kosten voor het bestraten kunnen hierom ook per situatie erg variëren. De gemiddelde kosten voor het bestraten van je tuin liggen tussen de € 45 en de € 95 per vierkante meter. In deze vierkante meterprijs zit het uurtarief, de bestrating en het voegzand inbegrepen. Wel kunnen er extra kosten bijkomen voor ophoogzand mocht de bestrating een stuk hoger moeten komen te liggen.

Gemiddeld genomen zijn de kosten voor een stratenmaker rond de 15 per vierkante meter (koppelstones) maar kan dit oplopen tot zo’n 65 per vierkante meter als je voor natuursteen kiest. De materiaalkeuze is dus van grote invloed op de uiteindelijke prijs.

De gemiddelde kosten voor een stratenmaker liggen tussen de 35 en 45 euro per uur. Of als je liever met een vierkante meterprijs rekent kan je hier gemiddeld tussen de 12.5 en 20 euro per vierkante meter voor rekenen. Per situatie verschilt het of de stratenmaker een vaste prijs, een prijs per uur of een prijs per vierkante meter afspreekt. Dit is afhankelijk van de moeilijkheidsgraad.

Img

Materiaalkosten

De materiaalkosten zijn een grote kostenpost op het project van tuinbestrating. Hierbij is het afhankelijk van de persoonlijke voorkeuren, budget en doel van het straatwerk. Laat je hierin ook goed adviseren tijdens bijvoorbeeld het tuinontwerp. Bestrating is er in allerlei soorten en tegen elk gewenst budget. Zo is er al bestrating vanaf 15 euro per vierkante meter te verkrijgen maar kan je voor natuursteen ook al gauw rond de 60 euro betalen.

Goed straatwerk vergt expertise

Straatwerk is een vak apart en vergt de juiste expertise. Zo is het van wezenlijk belang om een juiste ondergrond te hebben en zijn er diverse trucjes om verzakking en wortelvorming te voorkomen.

Img

Opsluitbanden

Het gebruik van opsluitbanden is belangrijk, dit voorkomt verschuivingen en verzakkingen en zorgt ervoor dat het straatwerk op de juiste plek blijft. De opsluitbanden ‘sluiten’ zo het straatwerk als het ware in. Opsluitbanden worden doorgaans ongeveer 2cm lager dan het straatwerk geplaatst. De kosten voor opsluitbanden kunnen variëren maar liggen doorgaans rond de 3 tot 5 euro per strekkende meter.

Daarnaast kan je ook kiezen voor extra elementen voor het staatwerk bijvoorbeeld:

Afscheidingsbanden of palissade.

Hier kan je gebruik van maken als er een niveauverschil is in je tuin of om bijvoorbeeld te gebruiken als muurtje voor een verhoogd perk.

Sierkeien.

Als je een vijver hebt zou je sierkeien kunnen overwegen, dit geeft een mooi effect bij bijvoorbeeld de waterloop in je tuin. Sierkeien over het algemeen wat duurder. Afhankelijk van de grootte en het type zijn sierkeien te verkrijgen vanaf € 8 en oplopend tot wel € 35 per vierkante meter.

Een ander goedkoper alternatief is het gebruik van grind op split. Over het algemeen heb per vierkante meter aan grind zo’n 75 kilogram aan grind nodig. Een hovenier of stratenmaker maakt vaak gebruik van grindplaten waardoor het grind minder snel verschuift. De kosten voor grind, split en grindplaten vind je in het onderstaande overzicht.

Het gebruik van grindplaten heeft de volgende voordelen:

  • Het grind verschuift niet;
  • Bodem verzakt niet of veel minder snel
  • Goed waterdoorlatend;
  • Duurzaam – vaak zijn grindplaten gemaakt van gerecycled materiaal;
  • En het gebruik van grindplaten is niet zichtbaar.

Al met al is het verstandig om het straatwerk uit te laten voeren door een vakkundige hovenier of stratenmaker. Hierdoor voorkom je vroeg of laat verzakkingen en andere problematiek. Benieuwd naar de exacte kosten voor jouw situatie? Plaats eenvoudig je opdracht en ontvang een prijsindicatie van de beste hoveniers en stratenmakers uit jouw regio.

Direct aan de slag?

Kom vandaag nog in contact met de beste lokale vakmannen.

Delen: