Hekwerk prijzen

Linsta 23 februari 2021
Delen:

Wil je een hekwerk plaatsen maar heb je daar zelf momenteel niet de tijd of gelegenheid voor? Dan ben je vast benieuwd naar de kosten van het uitbesteden van de werkzaamheden. Waar bestaan de kosten voor het plaatsen van een nieuw hekwerk zoal uit? Lees gauw verder en ontdek het zelf.

Wat zijn de kosten voor hekwerk?

Voor een prijsindicatie voor de totale kosten van het plaatsen van een nieuw hekwerk kan je het beste kijken naar de prijs per strekkende meter. Vermenigvuldig dat met de totale afmetingen van waar het nieuwe hekwerk moet komen.

De gemiddelde kosten voor een hekwerk liggen tussen de € 30 tot wel € 90 per strekkende meter. Daarin verschilt het nogal wat voor soort hekwerk wilt gebruiken. Zo kunnen de kosten voor een sierhekwerk oplopen tot 90 euro per strekkende meter maar heb je voor 15 euro per strekkende meter al een heel goed gaashekwerk.  De kosten voor de montage van het hekwerk zijn er vanaf 10 tot 15 euro per strekkende meter.

Welke soort poorten zijn er?

Zoals je in de prijzentabel kunt zien lopen de prijzen nogal uiteen. Veel is afhankelijk van de materiaalkeuze, oppervlaktebehandeling en dergelijke. Ook de poorten zijn er in verschillende soorten, maten, typen en met verschillende openingsmechanismes.

Poorttype 1: Draaipoort

Een draaipoort moet voor of achter de poort voldoende ruimte hebben om de poort open te kunnen laten draaien. Bij een dubbele draaipoort moet de diepte ongeveer de helft van de doorrijbreedte zijn. Een draaipoort is gemakkelijker met de hand te bedienen dan een schuifpoort en vaak een stuk lichter in gewicht. De kosten voor een draaipoort van 300x 100cm bedragen tussen de €600,- en oplopend tot maar liefst €3300,-.

Poorttype 2: Schuifpoort

Wanneer je bijvoorbeeld op je oprit onvoldoende diepte hebt en een draaipoort niet opengedraaid kan worden kan je kiezen voor een schuifpoort. Hiervoor heb je voor het openen van de poort geen extra diepte nodig. Voorwaarde is wel dat er voldoende ruimte is náást de poort. Voor een schuifpoort heb je nog een aantal varianten. De kosten voor een schuifpoort van 300x100 cm liggen doorgaans tussen de €900,- en de €4500,-.

Poorttype 3: Railschuifpoort

Bij een railschuifpoort zijn er loopwielen bevestigd aan het poortdeel en loopt het te openen poortdeel op een rail. Een voordeel van deze railschuifpoort is dat deze gemakkelijker te openen is en minder kracht benodigd om deze poort te openen.

Poorttype 4: Vrijdragende schuifpoort

Een andere variant op een schuifpoort is de zogenaamde ‘vrijdragende schuifpoort’. Deze variant wordt vaak gebruikt voor stalen poorten. Bij deze variant bevindt zicht de looprail in de poort waarbij het minder snel belemmerd wordt door ophoping van vuil of kiezels. Nadeel kan wel zijn dat deze variant extra ruimte nodig heeft van ongeveer 2 meter boven op de doorrijbreedte. Je hebt dus voor een poort van 4.5 meter ongeveer 6.5 meter aan ruimte nodig naast de rijweg.

Welke soort hekwerken zijn er?

Hekwerktype 1: Sierhekwerk

Een sierhek doet zijn naam eer aan en is een hekwerk dat in de meest fraaie varianten te verkrijgen is. De prijzen voor het sierhekwerk liggen doorgaans tussen de € 30 en € 90 per strekkende meter. Een sierhekwerk is vaak een stuk prijziger dan bijvoorbeeld gaashekwerk. Sierhekwerk kan in diverse sierlijke vormen worden gesmeed.

Hekwerktype 2: Gaashekwerk

Een voordeligere variant dan sierhekwerk is het gaashekwerk. Gaashekwerk bestaat uit gaaspanelen en is meer rechttoe-rechtaan. In tegenstelling tot sierhekwerk heeft het gaashekwerk geen speciale vormen of sierlijke constructies. Gaashekwerk is wat meer recht-toe-recht-aan en heeft een gunstiger prijskaartje dan het sierhekwerk. Gaashekwerk heb je vanaf 3 euro oplopend tot 25 euro per strekkende meter. Houdt er wel rekening mee dat je waarschijnlijk wat overschot houdt aangezien gaashekwerk doorgans per 25 meter wordt verkocht.

Hekwerktype 3: Spijlenhekwerk

De naam verklapt het al: een spijlenhekwerk bestaat uit solide, metalen spijlen. Om de levensduur van het spijlenhekwerk te bevorderen is het aan te raden om het hekwerk te (poeder)coaten. Deze oppervlaktebehandeling maakt het hekwerk minder vatbaar voor de weersinvloeden. Spijlenhekwerk heeft een aanschafprijs vanaf 35 euro, dit is de vanaf prijs voor het spijlenhekwerk met een afmeting van 100 x 100 cm.

Hekwerktype 4: (Dubbel)staafmat hekwerk

De staafmat – of dubbelstaafmat hekwerken zijn solide hekwerken met een fraaie uitstraling. Het is eigenlijk een combinatie van zowel een spijlen- en een gaashekewerk. De prijs van een staafmat hekwerk hangt af of je voor een enkel of een dubbele staafmat gaat. De enkel staafmat hekwerken zijn er vanaf 10 oplopend tot 40 euro per strekkende meter. De dubbelstaafmat hekwerken zijn iets duurder en zijn verkrijgbaar vanaf 14 oplopend tot 55 euro per strekkende meter.

Hekwerktype 5: Balustrade

De balustrade is doorgaans een duurdere variant, dit heeft te maken met het feit dat een balustrade vaak een maatwerk oplossing is. Om ongelukken te voorkomen en de veiligheid van de balustrade te waarborgen moet een balustrade aan diverse veiligheidseisen voldoen.

Al met al is het verstandig om het plaatsen van een hekwerk uit te laten voeren door een professional. Benieuwd naar de exacte kosten voor jouw situatie? Plaats eenvoudig je opdracht en ontvang een prijsindicatie van de beste vakmensen uit jouw regio.

Direct aan de slag?

Kom vandaag nog in contact met de beste lokale vakmannen.

Delen: